Nico`s weer & waterservice
In samenwerking met Rijkswaterstaat, Buienradar en Weerplaza, bieden wij u deze gratis service aan. Deze pagina geeft een mooi overzicht van weer en waterconditie`s rond de Scheveningse haven. Zodat u niet in u zwembroek in de stromende regen staat, of met een zuidwester op in de brandende zon.
Deze weerpagina is geoptimaliseerd voor de (mijn 🙂 ) mobile telefoon. Bookmark deze weerpagina en je hebt alle belangrijke vis-info bij elkaar. Handig om je vistrip te plannen, en natuurlijk onmisbaar tijdens het vissen. Deze pagina wordt niet automatische ververst, dus geen onnodig data verbruik. Om de 10 minuten is er voor alle gegevens nieuwe data beschikbaar.
De weersvoorpelling
Wolken, regen, bliksem en andere ellende
Waterhoogte
Over EB & VLOED
- Eb en vloed is een beweging van het zeewater. Als het hoogwater wordt stroomt het water naar het Noorden en bij laagwater stroomt het water naar het Zuiden.
- Als de zon en de maan als het ware in elkaars verlengde staan ten opzichte van de aarde, dan bundelen zij hun krachten en trekken ze samen meer water aan. Dit fenomeen wordt springtij genoemd.
- Springtij valt langs de Nederlandse kust twee dagen na Nieuwe Maan en twee dagen na Volle Maan, doodtij twee dagen na Eerste Kwartier en twee dagen na Laatste Kwartier.
- Het moment dat de vloedstroom overgaat in de ebstroom, of omgekeerd en waarbij de stroomsnelheid enige tijd minimaal is, dit heet de kentering en het heeft niks met doodtij te maken.
- Door de baan van de maan om de aarde blijft de schijnbare positie van de maan ten opzichte van de zon, per dag zo’n 50 minuten achter. Daardoor is het twee keer hoogwater en tweemaal laagwater per ‘maan-dag’ van 24 uur en 50 minuten. De gemiddelde duur van een getijcyclus is dus geen 12 uur, maar 12 uur en 25 minuten.